Många av oss har spelat Luffarschack som barn. Enkla regler, snabbt spel och ofta oavgjort. Men vad händer om man lägger till en tredje spelare?
Istället för den vanliga 3x3 brädet, spelas spelet för tre ofta på ett större bräd, som 4x4 eller 5x5.
Den tredje spelaren ändrar spelet. Regelverket ändras därför också.
Spelarna går i tur och ordning: 1:a spelaren, sedan den 2:a, sedan den 3:e, och sedan börjar det om med den 1:a och så vidare.
För att vinna, måste man få några av sina symboler i rad. Till exempel, på en 4x4 bräde – tre symboler i rad.
Med en tredje spelare måste man tänka inte bara på hur man vinner, men också hur man stoppar de andra två motståndarna från att vinna.
Om brädet är fyllt med spelarnas symboler och ingen har vunnit, betraktas spelet som oavgjort.
När man spelar med tre, blir strategin viktigare. Låt oss titta på de huvudsakliga strategierna som används i Luffarschack för tre.
Man måste hålla koll på två motståndare samtidigt, så försvar blir en dominerande del av spelet.
Det är viktigt att ta kontroll över mitten av brädet, det ger fler möjligheter.
Till skillnad från det traditionella spelet, där ett dubbelhot kan garantera en seger, i Luffarschack för tre kan du skapa ett dubbelhot, men nästa spelare kan bara blockera ett av dem. Detta sätter den tredje spelaren i en svår situation eftersom han/hon måste bestämma sig: hjälpa din strategi eller fokusera på sitt eget spel.
Det finns också andra intressanta varianter av spelet för tre personer.
Två spelare slår sig samman mot en. Det kan verka orättvist, men den "ensamma" spelaren får göra två på varandra följande drag, medan lagspelarna turas om att göra sina drag. Detta skapar en intressant dynamik och unika strategier.
Brädet expanderar varje gång alla tillgängliga rutor fylls. Till exempel, om man börjar med ett 3x3 bräde, när det är fullt, läggs ytterligare en rad och kolumn till, vilket omvandlar brädet till 4x4 och så vidare.
Varje spelare har en viss tid att göra ett drag (till exempel 10 sekunder). Om en spelare inte gör sitt drag i tid, förlorar han sin tur.
Vissa rutor på brädet har särskilda egenskaper. Till exempel, en ruta som ger ett extra drag, eller en ruta som ändrar markören till motsatsen (X till O och vice versa).
Under vissa förutsättningar kan en spelare placera en "bomb" istället för sin markör. I nästa omgång exploderar "bomben", vilket tar bort alla markörer runt den och gör rutorna otillgängliga för drag under en omgång.
Luffarschack för tre ger en ny vinkling på ett gammalt spel. Helt nya strategier dyker upp och reglerna uppdateras. Nu behöver man tänka igenom och förutse motståndarnas drag i förväg med ännu större nit. Testa denna variant av spelet - det är en helt annan upplevelse, men lika spännande!